به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آثار آیتالله مصباح یزدی، ایشان در مصاحبه با برگزارکنندگان همایش ملی سبک زندگی در پاسخ به چیستی مفهوم سبک زندگی اسلامی گفت: واژه سبک زندگی که به عنوان یک واژه کلیدی در ادبیات امروزین مطرح شده است به لحاظ لغوی و موارد استعمال بسیار گسترش یافته است و به رفتارهای خاصی که فرد برای زندگی خود انتخاب میکند تا رفتارهای خانوادگی، محلی، شهری، کشوری و بینالمللی قابل اطلاق است. از این جهت میشود سبک زندگی را به ویژگیهای رفتاری انسان تعریف کرد و به حسب اختلاف ویژگیها، سبکهای متعددی را در نظر گرفت.
آیتالله مصباح یزدی با اشاره به تقسیمبندیها و برشمردن زوایای مختلف سبک زندگی، گفت: نخستین تقسیمبندی از لحاظ گستره متعلق است که سبک زندگی فرد، خانواده، یک گروه خاص، اهل یک شهر و منطقه، تا سبک زندگی بینالمللی را شامل میشود. این تقسیمبندی در مردم شناسی به کار میرود و خود به خود بار ارزشی مثبت یا منفی ندارد و به صورت توصیفی بیان میکند که اهل هرمنطقهای چه ویژگی رفتاری دارند.
ایشان در ادامه افزود: تقسیمبندی دیگر به لحاظ عواملی است که در ویژگیهای سبک زندگی مؤثر هستند. این عوامل عبارتند از: عوامل طبیعی، اقلیمی و جغرافیایی، و عوامل اجتماعی و تاریخی، و نیز عوامل فرهنگی که به نوعی عوامل ارزشی محسوب میشوند.
آیتالله مصباح یزدی قسم سوم را ارزشی دانست و بیان کرد: در این منظر، روشهای زندگی جوامع مختلف بررسی و ارزشگذاری میشود که نتیجه آن، به انتخاب روش خوب منتهی میشود. آنچه امروز با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مورد نظر است، منظر سوم است. در این دیدگاه فقط بحث توصیفی و تاریخی نیست؛ بلکه منظور این است که ما سبکهای زندگی را با معیار و سنجش اسلام بررسی و ارزشیابی کنیم.
ایشان ادامه داد: در سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی یک فرد منظور نیست؛ بلکه منظور یک رفتار اجتماعی و جمعی است. حال آنکه در اجتماع نیز تمام افراد ملحوظ نیستند، بلکه یک روش غالب و رایج مورد بحث قرار میگیرد. کلمه اسلامی نیز تصریح میکند که معیار ما مشخص است و ما از دیدگاه ارزشی بحث میکنیم و میخواهیم ببینیم که چه سبکی درست است و باید داشته باشیم و چه سبکی غلط است و باید از آن دوری کنیم.
آیتالله مصباح یزدی ضوابط ارزشیابی به منظور تهیه سبک زندگی اسلامی را دارای متد خاص دانست و گفت: اینکه چه ارزشهایی موجود و چه سبکهایی در زندگی ما معمول است، نیازمند یک تحقیق جامعهشناختی است که باید با متد خاص خود صورت گیرد؛ اما اینکه بدانیم ارزشهای اسلامی که معیار سنجش است، چیست، این را نمیتوان با این متد معین کرد.
ایشان در ادامه افزود: پس از اینکه سبک زندگی رایج جامعه را دانستیم، باید ببینیم که این سبک با سبک زندگی اسلامی و ارزشهایی که اسلام در رفتار معتبر میداند مطابقت دارد یا ندارد و برای آنچه با آن مطابقت ندارد چارهجویی کرد تا کمبودهای آن جبران شود و مردم به سوی آن حرکت کنند.